Windmolens, bij wie in de achtertuin?

Heeft u zich al aangemeld? De gemeente organiseert gesprekken over windenergie. De gemeenteraad heeft de wethouder opgedragen die te organiseren.

In december 2020 is er in de gemeenteraad gesproken over zoekgebieden voor windmolens. Het college heeft daar een voorstel voor gedaan. Tot verrassing van veel inwoners zijn er drie zoekgebieden aangewezen: Bij bedrijventerrein de Brand aan het Maximakanaal, bij het Wilhelminapark (tussen Gestel en Boxtel)  en bij de Kloosterstraat in de polder bij Den Dungen. Terecht hebben veel mensen van zich laten horen bij de wethouder dat ze niet blij zijn dit te horen zonder inspraak. Aan dat laatste is nu gehoor gegeven door een aantal avonden te organiseren waar mensen met elkaar in gesprek kunnen.

Waarom wil je meedoen met deze gesprekken?

Mariska Sturkenboom: “Windmolens zijn opvallende bouwwerken in het landschap, zeker als ze 250 meter hoog worden. Dat heeft veel impact op de omgeving: geluid, slagschaduw, horizonvervuiling. Daar wil je over meepraten, als zo’n windturbine vlak bij jouw huis komt.”

Wat wil DorpsGoed?

Mariska: “Het is duidelijk dat er voor ons energiegebruik en de uitstoot niet één oplossing is. We zullen met z’n allen echt anders moeten omgaan met warmte, elektriciteit, vervoer, industrie en landbouw. DorpsGoed wil dat we eerst inzetten op minder energiegebruik, dan zonnepanelen op de daken en op den duur opslag bij de locatie zelf waar de energie wordt opgewekt. Verder zijn er heel veel ontwikkelingen gaande die we nu nog niet op grote schaal toe te passen zijn. Maar ik verwacht dat er de komende paar jaar meer oplossingen komen.”

Geen windturbines?

Mariska: “ In onze gemeente is de plaats voor windturbines erg beperkt. Het is hier zo dicht bevolkt dat er altijd mensen last hebben van windturbines, zeker als ze zo hoog worden. Maar ik ben wel erg benieuwd naar de gesprekken hierover met de inwoners. Dus ik heb me aangemeld en hoor graag hoe anderen in de gemeente Gestel hier over denken.”

15 en 23 maart 2021 zijn de gesprekken, aanmelden kan via www.sint-michielsgestel.nl

Wil je reageren? Stuur een mail naar fractievoorzitter@dorpsgoed.nl.

Altijd goed op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld