Warmtevisie, wie zit er straks warmpjes bij?

Alle energie die je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken. Dus hoe beter je een huis isoleert en de warmte binnen houdt, hoe minder gas er nodig is om de woning te verwarmen.

Een duidelijk verhaal.

Elke gemeente staat voor de opgave om eind 2021 een overgangsplan te hebben zodat in 2050 de bebouwing in de gemeente van het gas af is. Dus ook de gemeente Sint-Michielsgestel is samen met Boxtel en Vught aan de slag gegaan om dit voor elkaar te krijgen.

Wat gaat de gemeente dan doen?

Diny Pennings: “het is de bedoeling dat er per wijk bekeken wordt wat er kan, wat voor huizen daar staan en wie er mee willen doen. Dit wordt vooral bepaald op basis van cijfers over de wijken. Dan wordt er daarna een plan gemaakt wat er moet gebeuren. 

Het gaat om heel veel woningen, dus het wordt een hele klus.”

Hoe gaan we dan van het gas af?

Diny: “Er wordt gekeken naar meer isolatie, zodat de warmte beter in de huizen blijft. Daarnaast wordt er gekeken naar een alternatief voor het verwarmen van de huizen. Dus de huizen worden aangesloten op energie die duurzaam is opgewekt. En hoe dat er precies uit ziet is nog niet zo duidelijk. Wordt het waterstof, een warmtepomp op elektriciteit? Dat zijn keuzes die gemaakt gaan worden.

Gaan we het halen, 2050?

Diny: Het wordt een hele opgave. Nu wordt een plan gemaakt en worden inwoners al betrokken. Maar voordat iedereen mee doet, alles bedacht is en de financiering geregeld is, zijn we wel weer even verder. Vanuit DorpsGoed vinden we dat we er echt wel mee aan de slag moeten anders halen we het bij lange na niet.”

En wat moet er dan gebeuren?

DorpsGoed vindt de gemeente zelf ook het goede voorbeeld moet geven. We vragen al heel lang hoe het zit met de verduurzaming van de gemeentelijke gebouwen. We kunnen zo ook ervaring opdoen hoe het werkt. De gemeente vraagt nu al inwoners en woningbouwverenigingen om mee te doen en mee te denken, dus dat is prima. We zijn heel benieuwd naar het plan eind 2021!

Reageren? Mail naar diny@dorpsgoed.nl

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld