Zitten we op een mondige burger te wachten? Ja!

Meepraten over je wijk. Wat wil je in het centrum van je dorp. Wat gebeurt er met het braakliggend terrein tegenover jouw huis.

Mensen willen graag meepraten over hoe hun straat, buurt en dorp er uit ziet. En soms blijft het daar niet bij, maar komen er mooie plannen en ideeën uit de wijken. Als je die uitgevoerd wil hebben, moet je toch vaak bij de gemeente zijn. Omdat de grond eigendom is van de gemeente, of omdat er een bestemmingsplan aangepast moet worden.

Hoe werkt dat dan?

Mariska Sturkenboom: ”Tja, dat is niet altijd even makkelijk. Wat voor de één een goed idee is, is voor de ander helemaal geen goed idee. Daar moet je in een wijk toch rekening mee houden. Dus het is helemaal niet zo gek om plannen en ideeën van een grotere afstand te bekijken en te organiseren dat iedereen die het aangaat er iets over kan zeggen. Maar nu hebben we daar niets over afgesproken in onze gemeente, dus weet niemand eigenlijk wat je nu moet als je zo’n plan hebt”.

Dus?

Mariska: “De gemeenteraad heeft een motie op initiatief van Groen Links aangenomen om het college opdracht te geven iets te bedenken zodat je na veel werk in je buurt niet bij de gemeente staat en dat die dan niet weten wat ze met een plan aan moeten. Dat is heel frustrerend voor beide kanten. En we hebben dat al meerdere keren zien gebeuren. Bijvoorbeeld bij de Buren van de Huif, maar ook al wat langer geleden bij de oude bibliotheek in Den Dungen. Als iemand zich dan meldt bij de gemeente kan er in ieder geval vast aangegeven worden waar je rekening mee moet houden. Dat maakt het maken en uitvoeren van plannen makkelijker en beter.”

Wil je hier iets over kwijt? Mail naar Mariska Sturkenboom: fractievoorzitter@dorpsgoed.nl

Altijd op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld