Wat doet Sint-Michielsgestel als er vermoeden is van fraude?
Het leek een technisch stuk, die aanpassing van de verordening WMO. Deze verordening geeft de regels weer die de gemeente hanteert als er een voorziening of uitkering wordt toegekend. Maar dat regels en toepassing daarvan niet altijd tot het gewenste effect leidt, zien we wel terug in de kindertoeslagenaffaire.
Mensen die een foutje maken of administratief iets niet goed doen, worden meteen als fraudeur gezien waardoor deze mensen hoge boetes kregen. De belastingdienst ging niet in gesprek met mensen.
Maar hoe zit dat in Sint-Michielsgestel?
Diny Pennings: “Door PvdA en Groen-Links werden terecht vragen gesteld hoe dat in Sint-Michielsgestel zit. In de verordening staat bijvoorbeeld dat als er vermoeden is van fraude bij de PGB, deze uitkering opgeschort kan worden. Dat betekent dat als je iemand verdenkt het geld te gebruiken voor andere zaken, het PGB niet wordt uitbetaald en die persoon dus geen zorg meer krijgt. Dat gaat wel heel snel heel ver.”
Hoe werkt dat in de praktijk?
Diny: “De wethouder verzekerde de raad dat er in de gemeente Sint-Michielsgestel altijd eerst een gesprek plaatsvindt met degenen waar fraude vermoed wordt. Dus er wordt echt gekeken of er niet iets is mis gegaan dat een andere oorzaak dan fraude heeft. Zo blijft het de menselijke maat.
We zijn voor nu gerustgesteld dat er binnen de gemeente goed gekeken wordt naar persoonlijke omstandigheden voordat er drastische maatregelen genomen worden. Je wilt echt niet dat mensen door de overheid in moeilijkheden gebracht worden.”
Wil je hier iets over kwijt? Mail naar Diny Pennings: diny@dorpsgoed.nl