Willie, Nico en Willem, het collectief geheugen van DorpsGoed!

Al jaren zijn Willie Verlande (Den Dungen), Nico Sira (Sint-Michielsgestel) en Willem van der Pennen (Den Dungen) actief voor DorpsGoed. We spreken ze op een mooie plek bij Den Dungen. De plaats waar de partij 22 jaar geleden werd opgericht.

Willem en Willie waren bij die oprichting aanwezig. Dus actief vanaf het eerste uur. Hoe kwamen jullie bij DorpsGoed?

Willem van der Pennen: “Ik kreeg via via een uitnodiging voor de oprichtingsvergadering van DorpsGoed, of eigenlijk een nieuwe politieke partij in Sint-Michielsgestel. Die richtte zich vooral op Den Dungen en dat leek me heel goed, want ik merkte in die tijd dat de andere partijen Den Dungen vergeten waren. En daar was ik nogal boos over! Vandaar dat ze mij ook gevonden hadden om bij de oprichting te zijn.

Willie Verlande was ook bij die vergadering: “Ik vond dat er een partij moest komen die niet alleen voor Berlicum ging, maar voor alle dorpen. En dat is DorpsGoed. De oprichtingsvergadering herinner ik me nog goed. Wat een energie! Met z’n allen voor een doel gaan. Dat is mooi!”

Hoe ging het verder?

Willem: “Harrie Maas kwam in de gemeenteraad voor DorpsGoed. Dat is een hele kluif in je eentje, dus samen met Ben Leenen ben ik hem gaan ondersteunen. Uiteindelijk heb ik zelfs een tijdje in de raad gezeten. Naast Ben en Harrie. Uiteindelijk heb ik mijn stokje overgedragen aan Diny Pennings en daar ben ik trots op!”

Willie: “Met een achterban die trouw de maandelijkse vergaderingen bezocht, discussieerden we over van alles en nog wat. We kregen het voor elkaar om de Dungense Polder groen te houden en er kwam een nieuw gebouw in plaats van de Donk, dus de ouderen kunnen ook verzorgd in Den Dungen blijven wonen. We hopen nu nog dat we de Dommeloever in Gestel deels groen kunnen houden.”

Nico was niet vanaf het begin lid, maar zag wel iets wat hem erg beviel, wat was dat Nico?

Nico Sira: “Ik las regelmatig iets in de Brug, sterker nog, ik knipte bepaalde stukjes wel eens uit van DorpsGoed. De ideeën die daar naar voren kwamen, spraken me erg aan. Maar het viel vooral op dat de ideeën van DorpsGoed vaak later door andere partijen werden overgenomen, terwijl ze eerst afgeserveerd waren door die andere partijen. Dat vond ik opvallend en schaamteloos eigenlijk. Voor mij en mijn vrouw reden om dit cluppie te steunen!”

Jullie hebben allemaal voor een lokale partij gekozen. Waarom?

Nico: “DorpsGoed is er echt voor de dorpen. Ik vind het heel knap dat we ons met eigen middelen kunnen handhaven. DorpsGoed wil dat alle dorpen goed verzorgd worden op ieder niveau en dat staat echt los van de landelijk politiek.”

Willem: “De mensen van DorpsGoed kennen elkaar allemaal en gaan voor mooie dorpen. Ik ben zelf actief bij de Heemkundevereniging en vind het belangrijk dat we bepaalde structuren en gebouwen intact laten. Het kan wel anders gebruikt worden, maar karakteristieke panden breek je niet zomaar af!”

En Willie vult aan: “Over allerlei onderwerpen kun je altijd contact opnemen met DorpsGoed. Er komen regelmatig mensen van de fractie langs om te helpen als je een probleem hebt met verkeer of groen. Dat vind ik mooi aan DorpsGoed. Ze weten echt wat er leeft in het dorp. Daarom kom ik ook op de achterbanvergadering. Dan kan ik ook vertellen wat er gebeurt op straat. Hoe meer mensen dat doen, hoe beter de raadsleden dat weten.”

Wat vinden jullie op dit moment een belangrijk thema in de dorpen?

Nico, Willie en Willem roepen tegelijk: “Woningbouw!” Nico heeft veel moeite met de hoogte van de huur die mensen met een kleine portemonnee bijna niet op kunnen brengen. “Vaak help ik mensen bij het aanvragen van regelingen en het invullen van formulieren. Als ik dan zie dat mensen geen huurtoeslag krijgen omdat de huur te hoog is, maakt me dat boos. Zeker omdat er bijna geen goedkopere huurwoningen zijn in onze gemeente. Dus daar moet echt iets aan gebeuren.”

Willem zou graag zien dat er woningen voor jongeren komen: “Het is voor jongeren bijna niet te doen om een huis in onze gemeente te kopen of te huren. Daarnaast vind ik groen en verkeer belangrijk. Ook allemaal thema’s waar DorpsGoed steeds mee aan de slag is.”

Willie vult aan: “En wat mij betreft worden die woningen zoveel mogelijk gebouwd binnen de dorpskernen. Zo kunnen we het groen dat tussen de dorpen in ligt houden. Want ik vind het belangrijk dat we in deze gemeente kunnen fietsen in het groen!”Wil je je ook aansluiten bij DorpsGoed? Mail naar fractievoorzitter@dorpsgoed.nl . 

Altijd op de hoogte zijn? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld