DorpsGoed steekt een lichtje op over verlichting

Verlichting is voor de één noodzakelijk en voor de ander een noodzakelijk kwaad. Want licht staat voor veiligheid, maar verstoort ook het nachtleven van dieren en planten. Daarom is maatwerk steeds meer gewenst.

In de gemeenteraad is gesproken over het plan voor de verlichting voor de komende jaren. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk thema. Het blijkt ook dat het niet meevalt de doelstellingen te halen. Schoolroutes en doorgaande wegen blijven onder de aandacht om deze goed te verlichten. Dat geeft in ieder geval een veilig gevoel.

Verlichting die vervangen moet worden, wordt door ledverlichting vervangen. Dat scheelt in de elektriciteitskosten. Ook hier wordt vooruit gekeken, want tegenwoordig kunnen hier connectors in geplaatst worden die van alles kunnen meten. Zover is het nog niet, maar als we op den duur ook fijnstof of verkeersbewegingen kunnen meten via de lantarenpalen, dan weten we veel beter hoe gezond en veilig onze omgeving is.

DorpsGoed heeft wel een oproep gedaan veel meer naar verlichting met zonnepanelen te kijken. In het buitengebied zie je af en toe verlichting staan met zonnepanelen erbij. Maar wat DorpsGoed betreft mag dit op veel grotere schaal gebruikt worden. De wethouder heeft toegezegd hiermee aan de slag te gaan. We blijven het volgen vanuit DorpsGoed!

Wil je hier over meepraten? Stuur een bericht naar Fractievoorzitter@dorpsgoed.nl.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld

Altijd op de hoogte zijn? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!