Verkeer en bouwen, hoe gaan we dat regelen?

Hoe meer woningen, hoe meer mensen en hoe meer verkeer. Dat klinkt heel logisch. En misschien klinkt het ook heel logisch om daar rekening mee te houden als we dan zoveel bouwen. Gedeeltelijk wordt dat gedaan, maar niet overal. Vaak wordt er pas aandacht aan verkeer besteed als er een knelpunt is. En dat knelpunt wordt vaak door direct omwonenden opgemerkt.

Hoe staat DorpsGoed daar in?

Mariska Sturkenboom: “We worden bij DorpsGoed regelmatig benaderd door inwoners dat er een gevaarlijke verkeerssituatie is: Litserstraat in Den Dungen, Hoogstraat in Den Dungen, Centrum Gestel, Sassenheimseweg in Berlicum, Gemonde die over vrachtverkeer of slechte wegen aan de bel trekt. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen. We gaan altijd kijken, maar een kant en klare oplossing is vaak niet voorhanden. Dus dan brengen we signalen over naar de gemeente. Maar eigenlijk zou je de dialoog tussen inwoners en gemeente veel vaker willen laten plaatsvinden over verkeer. Het onderwerp is complex en inwoners hebben vaak al een idee over de oplossing. Maar een goed gesprek met de gemeente kan veel opleveren.”

Wat wil DorpsGoed?

Mariska: “Het helpt enorm als omwonenden en bedrijven bij een weg of een kruispunt zich organiseren. Je krijgt dan veel beter in beeld wat er op een bepaalde plek allemaal gebeurt en wat de functie is van het verkeer daar. Als iedereen zich dan bewust is van wat de ander ervaart door het verkeer, kun je een compleet beeld naar de gemeente schetsen in plaats van alleen dat stukje voor je deur. En ook daar zijn al voorbeelden van: de Sassenheimseweg en de Verkeersgroep Gestel hebben zich georganiseerd. Maar wat we ook belangrijk vinden is hoe je naar verkeer kijkt.”

En hoe kijkt DorpsGoed naar verkeer?

Mariska: “Onze dorpen zijn nu ingericht voor de auto. Dus komen er ook veel auto’s in het centrum. Die auto’s mogen ook best blijven, maar het kan wel een tandje minder. In veel dorpen in Nederland is de auto te gast. Daarbij is alles ingericht voor fietsers en voetgangers. Als je als auto op die plek moet zijn, kun je er ook komen. Dus ook parkeren bij de supermarkt in het dorp kan. Maar als je de auto’s die alleen maar door het centrum rijden zonder dat ze er moeten zijn weert, dan win je al veel. Maak het dus lastiger om door het centrum te rijden als er ook een alternatief is. DorpsGoed wil zoveel mogelijk initiatieven die dit voor elkaar willen krijgen, ondersteunen. We denken niet dat dan morgen alles is aangepast, maar de manier van denken en inrichten is echt anders dan zoveel mogelijk auto’s naar de dorpen halen en teveel gevaarlijke plekken voor voetgangers en fietsers in stand houden.”Vind je hier ook wat van? Laat het ons weten: fractievoorzitter@dorpsgoed.nl

Altijd op de hoogte zijn? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld