Tiny Houses, komen ze nu echt?

Tijdens de raadsvergadering over de begroting, is er een motie ingediend om het college aan te sporen minimaal twintig kleine, tijdelijk woningen te realiseren. Die motie diende DorpsGoed samen met PvdA, Groen Links en de Gestelse Coalitie in.

De motie is niet in stemming gebracht omdat de wethouder aangaf dat zij met woningbouwcorporaties een afspraak heeft staan om de plaatsen waar het kan, aan te wijzen. Dat was voor ons genoeg om die afspraak even af te wachten. Mocht er weer niets gebeuren, dan dienen we de motie alsnog in.

Wat wil DorpsGoed nu met Tiny House of kleine, tijdelijke woningen?

Toine van Vught: “We willen dat het college het mogelijk maakt om Tiny Houses of kleine, tijdelijke woningen in onze gemeente te plaatsen. Dat kan door particulieren, maar ook door een woningcorporatie. Het blijkt dat dit zorgt voor verlichting op de woningmarkt.

We hebben zoveel plaatsen waarvan we weten dat er woningbouw komt, maar die algauw tien jaar braak liggen omdat het lang duurt met de plannen. De gemeente kan daar niet altijd wat aan doen, maar ze kunnen wel zo goed mogelijk gebruik maken van de grond. Dus tijdelijke woonunits of Tiny Houses zijn dan een prima oplossing.”

Welke rol kan de gemeente dan spelen?

Toine: “Ze kunnen een vergunning afgeven voor tijdelijke woningbouw. Daarnaast moet er qua infrastructuur vaak iets aan gebeuren. Maar dat moet ook bij permanente bebouwing. We zien dat het college daar steeds de boot heeft afgehouden en er niets mee wil doen. Ze zeggen iedere keer wel dat er iets mee gaat gebeuren, maar er gebeurt dan niets.”

Maar toch weer vertrouwen in de toezegging van de wethouder?

Toine: “We zijn blij dat de wethouder eindelijk met woningbouwcorporaties op de plekken gaat kijken waar Tiny Houses of tijdelijke bebouwing plaats kan vinden. Dat we eindelijk een stap in de goede richting zien. Dus we willen de wethouder aanmoedigen en niet ontmoedigen. Maar mocht extra aanmoediging nodig zijn, dan zullen we dat zeker niet nalaten. We roepen al bijna zes jaar dat we dit willen, maar een meerderheid van de raad houdt dit steeds tegen. Nu zijn we op een punt dat er een stap richting actie komt en dat juichen we toe!”

Vind je hier ook wat van? Laat het ons weten: fractievoorzitter@dorpsgoed.nl

Altijd op de hoogte zijn? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld