Beschermd wonen in de wijk, maar waar dan?

De zorg dringt steeds meer aan op het huisvesten van mensen met een zorgbehoefte in de wijken. Een prima mogelijkheid om mensen in de maatschappij te integreren en hen een kans te geven mee te doen.

Het komt voor niemand als verrassing dat wonen in de wijk, met specialistische zorgprofessionals, niet meevalt als er geen woningen zijn. Deze groep staat niet bekend als kapitaalkrachtig en ze staan dus achteraan in de rij. We zien hier een groot risico dat de gemeente straks weer met de handen in het haar zit om deze mensen te huisvesten.

En als de mensen dan huisvesting hebben, is de gemeente aan zet om draagvlak te creëren in de wijk. Want prettig wonen in de wijk doe je met je buren en in je directe omgeving. Alleen een aankondiging en een avond met uitleg van de plannen is dan niet genoeg. DorpsGoed wil echt dat de gemeente van te voren met de buurt aan de slag gaat en ze actief betrekt bij beschermd wonen.

DorpsGoed heeft al eerder een oproep gedaan om de intramurale instellingen (waar mensen intern wonen) hier meer bij te betrekken. Gezien de druk op de woningmarkt en de uitstroom bij intramurale zorg, zien wij daar kansen voor woningbouw. Zorg dat deze instellingen op hun vaak uitgestrekte kavels woningen kunnen bouwen. Zo creëer je nieuwe buurten waar mensen samen wonen. 

Binnen onze gemeente is alleen Kentalis in beeld. Zij gaan hun kavels ontwikkelen. Maar we roepen op ook buiten onze gemeente meer van dit soort initiatieven mogelijk te maken. Zodat het haalbaar is wat er vanuit Den Haag aan de gemeente Sint-Michielsgestel wordt gevraagd.

Vind je hier ook wat van? Laat het ons weten: fractievoorzitter@dorpsgoed.nlAltijd op de hoogte zijn? Meld je aan voor onze nieuwbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld