Van hooiberg naar B&B zonder vergunning, in Gestel kan het.

De Berlicumse parapluhooiberg is al lang omstreden. Deels omdat de criteria waaronder deze gebouwd mogen worden op zijn minst vaag zijn. Dat bleek ook wel uit de uitspraak die de rechter deed over deze hooibergen. Maar vooral ook omdat deze hooibergen wel in Berlicum gebouwd mogen worden, maar niet in de rest van de gemeente.

Toen de gemeente dit beleid invoerde in Berlicum was DorpsGoed al kritisch, waarom?

Mariska Sturkenboom: “Er is toen al gewaarschuwd dat de hooibergen voor heel andere doeleinden werden gebouwd dan voor het opslaan van hooi. Dat doen niet veel mensen meer. Je kunt er ook een caravan onder stallen of zo. Maar we waren toen al bang dat de regels niet gehandhaafd werden.”

Wat is er besproken in de gemeenteraad?

Mariska: “Toen dit door de wethouder werd voorgesteld zijn er twee kanttekeningen gemaakt: de parapluhooibergen mogen maar aan één kant dicht en er is veel commentaar gekomen omdat dit alleen in Berlicum mag en niet in Gestel, Den Dungen en Gemonde. En nu blijkt dus dat er hele huisjes van die parapluhooibergen gemaakt worden. Terwijl dit expliciet niet de bedoeling was. Het stuk uit het Brabants Dagblad van 1 oktober Gestel slaat plank mis met regels voor hooibergen | Meierij | bd.nl zegt genoeg.”

En nu?

Mariska: “Het kan toch niet zo zijn dat er nu nog veertig van dit soort huisjes in het buitengebied van Berlicum worden gebouwd. Dat is echt veel te veel.  We gaan het college in ieder geval vragen wat ze met de rest van de aanvragen gaat doen. En we zijn erg teleurgesteld dat de toezeggingen in de gemeenteraad gedaan door het college niet worden nageleefd. Daarbij is er weer geld verspild rond het voeren van een rechtszaak om dat de gemeente de zaken niet op orde heeft.”

Wil je hierover meepraten? Mail naar fractievoorzitter@DorpsGoed.nlAltijd op de hoogte zijn? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld