Toeristenbelasting viel rauw op het dak!

In oktober is de begroting voor 2022 vastgesteld. Als dat gebeurd is, worden de verschillende tarieven voor 2022 doorgerekend. Daarbij was een forse verhoging van de toeristenbelasting voorzien.

Zo’n verhoging in deze lastige tijden?

“Ja”, zegt Mariska Sturkenboom. “Dat viel nogal rauw op het dak. De toeristenbelasting dreigde met bijna 35% verhoogd te worden voor overnachtingen. Van 1,64 naar 2,20. Dat betekent dat als je met 5 personen op een camping overnacht, of in een hotel of B&B in onze gemeente, dat er dan 11 euro per nacht bij komt aan toeristenbelasting. Dat is best fors. In deze tijden vinden we dat voor ondernemers en recreanten niet verantwoord.”

En hoe waren de reacties?

Mariska: “Ondernemers kregen pas in november bericht van deze verhoging. Dat is eigenlijk te laat om dit nog goed door te kunnen voeren voordat 2022 begint. Daarnaast zijn veel afspraken met afnemers al gemaakt. Dus daar kan de verhoging niet meer doorgevoerd worden. Dat betekent dat er weer een deel van de marge voor de ondernemer af gaat. Dat leek ons geen goede zaak.

We hebben dus samen met de VVD en PPA een amendement ingediend om de toeristenbelasting te bevriezen op het niveau van 2021 (dat is 1,64 per overnachting per persoon). Het college gaat nu in overleg met de ondernemers om op tijd aan te geven wat de plannen zijn. Dan kunnen de ondernemers ook aangeven wat zij vinden, waar ze tegenaan lopen en wat volgens hen een oplossing is.

De meerderheid van de gemeenteraad was het eens met deze aanpassing, dus nu blijven de tarieven voorlopig hetzelfde en gaan college en ondernemers in de overnachtingssector met elkaar in gesprek. Een mooi resultaat!”

En de begroting van de gemeente?

Mariska: “die mist ca. 40.000,- aan inkomsten. Daar zullen we iets op moeten verzinnen. Maar we denken dat dit uit de algemene reserves gehaald kan worden. Dus we sparen iets minder dit jaar.”

Wil je hier over meepraten? Stuur een bericht naar Fractievoorzitter@dorpsgoed.nl.

Altijd op de hoogte zijn? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld