Miljoenenplein geopend, maar parkeren blijft lastig!

Eindelijk kon het Mercuriusplein geopend worden afgelopen weekend. Het was al een paar keer uitgesteld. De burgemeester plantte nog maar eens een boom, dus vanaf nu zijn de werkzaamheden klaar. We schreven al eerder over de hoge kosten van het plein. En we schreven ook al over de parkeerproblemen op het plein.

Wat is er allemaal aan de hand?

Mariska Sturkenboom: “in financieel zware tijden zijn alle initiële investeringen rond scholen, gemeenschapshuis De Stek in Gemonde en andere bouwprojecten, met 10% teruggebracht door het college. Behalve de investeringen rond het Mercuriusplein. DorpsGoed snapt niet dat er zoveel geld naar één plein in onze gemeente gaat. Drie miljoen euro, en dat die 10% er dan niet af kan. We vinden het heel  moeilijk uit te leggen, zeker als de OZB dan weer verhoogd wordt.”

Waarom is het plein zo duur om te renoveren?

“Tja,” zegt Mariska, “dat komt door alle luxe en extra’s die er gekomen zijn. Het plein is er in eerste instantie om te parkeren. De problemen die er waren zijn niet opgelost, al helemaal niet voor de parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. Daarnaast is er een dure fontein geplaatst en de afwatering van het plein gebeurt via goten die ingestanst zijn met figuren. Allemaal niet goedkoop. En dat voor een parkeerplaats.”

Maar je kunt er toch ook verblijven?

Mariska: “Ja, dat kan, wat er dan ook mee bedoeld wordt. Het plein moet uitnodigen om er te verblijven. We snappen dat er behoefte is aan een dorpsplein. Daarom vonden we het bij DorpsGoed ook belangrijk dat de ondernemers rond het plein meededen. We hebben het college gevraagd de ondernemers en de inwoners van Berlicum uit te nodigen mee te doen. Niet alleen door schoolkinderen te vragen wat ze willen, maar ook wat ludieke acties te bedenken om mee te betalen voor luxe zaken. Dat laatste heeft het college jammer genoeg niet opgepakt.”

En wat moet er nu met dit onderwerp?

Mariska: “We kunnen het niet terugdraaien, deze uitgave. Andere partijen in de raad vonden dit blijkbaar wel een verantwoorde uitgave. We kunnen dit wel in het geheugen prenten en goed nadenken of we zoiets in de toekomst weer willen uitgeven voor een plein. Een uitgave waardoor we  andere zaken, bijvoorbeeld verkeersproblematiek, niet kunnen doen!”

Wil je hier over meepraten? Stuur een bericht naar Fractievoorzitter@dorpsgoed.nl.

Altijd op de hoogte zijn? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld