School, zorgenkindje van Den Dungen.

Fonkel bestaat nog niet zo lang en ziet er nog nieuw uit. Maar de eerste barstjes zijn zichtbaar. De Wegwijzer is net verbouwd en toch is uitbreiding op een andere locatie al weer nodig. De groei zit er bij de jeugd goed in!

Maar ondertussen wordt de noodklok geluid. Fonkel barst uit de voegen en kan daardoor eigenlijk geen integraal kindcentrum meer zijn. En ook bij de Wegwijzer wordt er al buiten de deur les gegeven.

Wat is er aan de hand?

Mariska Sturkenboom: “De scholen in Den Dungen groeien uit hun jasje. Zeker omdat de gebouwen beiden een integraal kindcentrum zijn. Dat betekent eigenlijk dat een kind van 0 tot 12, voor tijdens en na school op één plaats kan blijven. We zien dat dat in de knel komt en dat is zorgelijk. Je wilt namelijk zo min mogelijk de kinderen vervoeren door het dorp. Er zitten altijd risico’s aan vervoer en qua duurzaamheid wil je dit ook niet.”

Hoe kan dat nu?

Mariska: “Tja, er zijn een jaar of acht geleden twee scholen samen gegaan. Daarna is er een nieuwe wijk gebouwd, die overigens nog niet af is, en dat zorgt voor veel meer kinderen dan verwacht. Vooral omdat er anders gebouwd is dan vooraf gepland. Er zijn meer woningen op een kleiner oppervlak gebouwd, dus zijn er meer mensen komen wonen. Maar nu zitten we dus wel met scholen die vollopen. De gemeente heeft daar overigens wel iets aan gedaan, maar de vraag is of het genoeg is.”

En nu?

Mariska: “Het klinkt een beetje ambtelijk, maar het lijkt me goed dat we als DorpsGoed met bestuur en diverse organisaties van school praat om te horen wat zij als oplossing zien. We hebben dan een beeld wat er kan en mogelijk is.  Het is niet voor het eerst dat we dat doen, we hebben al vaker de scholen bijgestaan.”

En straks vakantie?

Mariska: “Ja, nog een week en dan zijn de scholen dicht. En dan willen we toch iedereen weer een groot compliment geven dat dit moeilijke schooljaar voor veel kinderen weer tot een goed einde is gekomen. En dat er op de verschillende plaatsen weer nieuwe initiatieven zijn. Fonkel is bezig het schoolplein opnieuw in te richten en te vergroenen. We blijven met z’n allen vooruit gaan en nieuwe dingen doen.”

Wil je meepraten of heb je een mening over dit artikel? Stuur een mail naar fractievoorzitter@dorpsgoed.nl

Altijd op de hoogte zijn? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld