Samenwerken in de strijd tegen armoede

Gelukkig zijn er allerlei organisaties die zich bekommeren om mensen die moeilijk rond kunnen komen van hun inkomsten. De gemeente heeft daar zeker ook een rol in. Er is een onderzoek geweest vanuit de rekenkamer van de gemeenteraad waarin staat dat die rol wel wat actiever mag. Het college heeft nu in een notitie gezet wat ze gaan doen.

Wat gaat er gebeuren?

Diny Pennings: “De gemeente wil wel eerder aan de slag met schuldhulpverlening. Dat is mooi, want hulp bij schulden waar je zelf niet meer uitkomt, is hard nodig. Dat stond ook al groot in het de krant. Maar verder verandert er niet zoveel. We zijn echt teleurgesteld dat de gemeente organisaties die al in het veld zitten, niet meeneemt. Zo is er weinig contact met de Vincentiusvereniging, een organisatie die veel zaken, zoals de voedselbank, regelt in onze gemeente.”

Wat moet de gemeente doen?

Diny: “Wat steeds lastig blijft bij armoede in onze gemeente is het vinden van deze mensen. Dat klinkt raar, maar er is veel verborgen armoede. Mensen schamen zich bijvoorbeeld. Ze hebben dan een koophuis, komen in de problemen met hun maandelijkse inkomen en dan valt het niet mee om aan te geven dat het je niet lukt rond te komen. En stenen kun je niet eten. Je huis verkopen kan wel, maar waar moet je dan wonen? Duur iets terugkopen kan niet, kleinere woningen en huurhuizen zijn bijna niet beschikbaar. We denken dat dit, vooral in de economische crisis na de coronacrisis een probleem wordt. De gemeente kan dus alle hulp gebruiken van bijvoorbeeld een voedselbank en Vincentiusvereniging om deze mensen in het vizier te krijgen.”

Wat gaat DorpsGoed doen?

Diny: “We vragen het college om meer met deze partijen samen te werken. We zien een raar fenomeen in onze gemeente dat het aantal mensen dat zich bij de voedselbank meldt, terugloopt. We weten niet hoe het komt, maar het zou raar zijn als wij zo ongeveer de enige gemeente in Nederland zijn waar zich dit voor doet. We willen weten hoe dat zit. En we willen een verbindende rol van de gemeente. Uit deze notitie blijkt dat armoede een onderwerp is dat het college nauwelijks interesseert, terwijl dit een enorme impact heeft op heel veel levens. Vooral dat van kinderen.”

Wil je reageren? Stuur een mail naar diny@dorpsgoed.nl

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld