1000 woningen, maar wanneer?

1000 woningen gaan er komen, dat beloofde het college vorige zomer. Hoog tijd voor een update hoe het er nu mee staat. Na de berichten over het onderzoeken van andere woonvormen, bijvoorbeeld Tiny Houses, zijn we benieuwd naar de stand van zaken.

En hoe staat het er voor?

Mariska Sturkenboom: “Er zijn een heel aantal projecten aan de gang en er wordt in bijna alle dorpen wel gebouwd. Daarbij komen er nog locaties aan waar ook gebouwd kan worden. Zo is in Den Dungen het terrein van Slachterij Cooijmans onder voorbehoud verkocht aan een projectontwikkelaar. Daar kunnen woningen komen. In Gemonde wordt gewerkt aan bouwen bij ‘De Rietstok’. In Berlicum is de wijk Beekveld nog niet klaar en in Gestel staat alles klaar om op de Irenestraat te starten. Best veel plannen, maar het aantal van 1000 is nog ver weg.”

Dat klinkt goed?

Mariska: “Er gebeurt zeker het een en ander. De raad heeft op initiatief van DorpsGoed ook extra geld beschikbaar gesteld om de woningbouw te versnellen. Dan nog duurt het vaak zeven tot acht jaar om van plan naar uitvoering te komen, dat is heel erg lang. En we zien nu in de cijfers dat er in 2021 en 2022 best wat woningen bij komen. Maar na 2022 droogt de aanwas alweer op. Zo is er steeds een dip in de aantallen na een aantal jaar. Blijkbaar lukt het niet om een constante stroom woningen te bouwen.”

Meer continuïteit zou beter zijn?

Mariska: “Ja, dat zou beter zijn. Dan heb je ook niet zulke pieken in de prijzen van woningen. Daarnaast zien we dat er verschillende plannen nog niet hard zijn. Dat zijn vooral plannen van particulieren en kleinere plannen. We begrijpen niet goed waarom de gemeente het niet voor elkaar krijgt deze plannen om te zetten in woningbouw. Het is niet duidelijk waarom het ene plan wel door kan gaan en het andere steeds maar op de lange baan geschoven wordt. Vanuit DorpsGoed houden we het college scherp dat er gelijke mogelijkheden voor plannen moeten zijn voor iedereen!”

Wil je reageren? Stuur een mail naar fractievoorzitter@dorpsgoed.nl

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld