Raadskamer deel 85.

Weer hebben we vanuit DorpsGoed vragen gesteld over de Raadskamer in het centrum van Gestel. Niet om het college te plagen, maar wel om duidelijkheid te krijgen voor inwoners wat hun positie nu is. Want de kopers van een appartement in dit complex hebben een brief van projectontwikkelaar Van Wanrooij gekregen. Het contract tussen de kopers en Van Wanrooij vervalt van rechtswege. Dus beide partijen zijn niet meer verplicht om het contract voort te zetten. De kopers kunnen afzien van de koop en de bouwer kan afzien van de bouw.

Dus geen Raadskamers meer?

Mariska Sturkenboom: ”Nou, zo simpel ligt het niet. Van Wanrooij heeft nog wel een contract met de gemeente, dus ze kunnen niet zomaar onder de bouw uit. Die Raadskamer gaat er op den duur waarschijnlijk wel komen, als de hele juridische procedure is afgelopen. Het college maakte ook duidelijk dat zij van Van Wanrooij verwachten dat ze zich aan de verplichtingen houdt.”

Wat is dan het probleem?

Mariska: “Je zal maar een appartement gekocht hebben bij de Raadskamers. Dan heb je twee jaar geleden een contract getekend, je huis verkocht (want de markt was zo goed), keuken en badkamer aangeschaft en aanbetaald, een paar jaar een huis gehuurd, want je moet in de tussentijd ergens wonen. En dan gaat het hele feest niet door! En ja, als de bouw door gaat krijg je als eerste de keus om een appartement te kopen, maar wel tegen een bedrag dat minimaal 15% hoger ligt! Er zijn mensen die dat niet kunnen betalen.”

Hoe gaan we het oplossen?

“Ja,” zegt Mariska, “dat is wel een probleem. Op dit moment zegt de gemeente geen partij te zijn. Dat klopt juridisch ook. Het college heeft toegezegd er echt alles aan te doen om de juridische procedure zo snel mogelijk af te ronden met een goede advocaat. Als gemeenteraad kunnen we alleen het college aanspreken. We moeten echt even nadenken hoe we hier mee verder moeten. Misschien helpt het als we een moreel appèl doen op Van Wanrooij om ergens de kopers tegemoet te komen als zij een tweede kans krijgen een appartement te kopen. Wat we nu in ieder geval hebben willen aangeven is dat er mensen met dromen, plannen en verwachtingen achter al deze papieren en juridische zaken zitten. En dat je daar steeds oog voor moet houden.”

Wil je meepraten over de Raadskamer en het centrumplan in Gestel? Mail naar fractievoorzitter@dorpsgoed.nl.

Altijd op de hoogte zijn? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld