Over het centrumplan Gestel en bijzondere timing

Toch wel verbaasd toen de aankondiging kwam van het college: er komt een voorstel om het exploitatieplan voor het centrum van Sint-Michielsgestel in te trekken. Wat is dat nu weer voor move dacht de fractie van DorpsGoed. Uiteindelijk hebben we er mee ingestemd, maar we nemen je graag mee in onze overwegingen.

Op dit moment buigt de Raad van State zich over een uitspraak over het Centrumplan in Gestel. Het exploitatieplan is daar onderdeel van. Hoe zit dat?

Mariska Sturkenboom: “Er is commentaar gekomen van de rechter op het exploitatieplan. Volgens de gemeente is dat exploitatieplan niet meer in gebruik omdat met alle kopers van de grond in het centrum van Gestel een anterieure overeenkomst is gesloten. Met zo’n anterieure overeenkomst regel je wie voor welke kosten in de openbare ruimte verantwoordelijk is. Een exploitatieplan heeft hetzelfde doel, alleen is dan vaak nog niet duidelijk wie de grond koopt. Dus het exploitatieplan heeft in het centrum geen functie meer.”

Dus intrekken kan prima?

“Ja, dat kan prima”, zegt Mariska. “We vinden de timing wel heel bijzonder. De stukken liggen bij de rechter en dan is het toch vreemd om het nu te laten vervallen. Verder waren de gemoederen net wat bedaard rond het centrum, krijgen we dit weer. Het was lang onduidelijk waarom het NU ingetrokken moest worden. Uiteindelijk hebben we daar antwoord op gekregen en kunnen we vanuit DorpsGoed instemmen met het intrekken van dit exploitatieplan.”

En waarom is dan nu een goed moment?

Mariska: “Het exploitatieplan is de afgelopen tijd door bezwaarmakers aangegrepen om bezwaar te maken. En dat mag. Maar we hebben ook gezien dat bemiddeling, mediation, praten en overleggen niet helpt om tot elkaar te komen. Om nu te voorkomen dat dit exploitatieplan weer van stal wordt gehaald door bezwaarmakers om toekomstige ontwikkelingen tot aan de raad van state aan te vechten, trekt de gemeenteraad dit in. Zeker als het toch geen functie meer heeft. En laten we helder zijn, als mensen geschaad worden in hun rechten, dan mag je zeker bezwaar maken. Maar dat kan dan niet meer met het exploitatieplan in de hand.”

Dus voortvarend vooruit met het centrum?

“Nou, dat lijkt me een goed vooruitzicht,” zegt Mariska. “Maar we blijven alles kritisch volgen natuurlijk!”

Wil je hier over meepraten? Stuur een bericht naar Fractievoorzitter@dorpsgoed.nl.

Altijd op de hoogte zijn? Meld je aan voor onze nieuwbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld