Onze bibliotheek is meer dan een boekenkast!

12 januari werd in de raadsvergadering uitgebreid gesproken over de nieuwe bibliotheekvoorziening in de gemeente Sint-Michielsgestel. Een bomvolle publieke tribune hoorde van de raad dat er, qua inhoud en vorm, een slecht voorstel lag. Fractievoorzitter van DorpsGoed, Mariska Sturkenboom: “We constateerden dat het voorstel niet goed genoeg was, het is niet in het belang van Gestel om zo’n bibliotheek te krijgen”.

Het college legde een voorstel neer waarbij niet goed nagedacht was over de bibliotheekvoorziening. Er waren wat algemeenheden bedacht en daar hebben Stadsbibliotheek ’s-Hertogenbosch en Karmac(een organisatie in informatie), een offerte op uitgebracht. Mariska: “Deze offertes waren niet te vergelijken omdat er blijkbaar een mogelijkheid was om daarbinnen andere accenten te leggen. De bieb van Den Bosch legde vooral de nadruk op de vestigingen in Sint-Michielsgestel en Berlicum, terwijl Karmac vooral stilstond bij de bibliotheek op school.”Mariska Sturkenboom

Informatie voor iedereen
DorpsGoed heeft een duidelijke visie op de bibliotheek. Informatie speelt een steeds grotere rol in onze maatschappij en moet voor iedereen toegankelijk zijn, maar informatie houdt niet op bij het lezen en het lenen van boeken. Informatie is veel meer. Zoals nepnieuws: hoe zoek je betrouwbare informatie? Maar ook: hoe zorg je dat mensen die niet zo makkelijk Nederlands lezen, toch de taal leren? Hoe haal je informatie uit besloten digitale bronnen? Dat is ook een rol van de bibliotheek. Mariska: “En het belang van lezen houdt niet op als je 12 jaar bent. Er wordt van iedereen gevraagd om een leven lang te leren en dat moet dan ook op een laagdrempelige manier kunnen. De bibliotheek kan hier uitstekend in ondersteunen.”

Meer dan een boekenkast
Het voorstel van het college, zorgt voor een bibliotheek op school en wat boeken voor volwassenen in de nieuwe Huif en de Durpsherd. Dat vinden de DorpsGoed, CDA, PvdA en VVD echt te mager. Mariska: “Boeken en informatie wil je op verschillende plaatsen kunnen halen. Het is belangrijk dat de bibliotheek in onze gemeente aansluit bij de gemeenten om ons heen. Zo kun je overal boeken halen en brengen, maar kun je ook digitale informatie vinden die niet openbaar is. Het college vindt blijkbaar een kast met boeken op elke school en een magere collectie op twee plaatsen in de gemeente wel genoeg.”

Nieuw voorstel
Hopelijk komt er snel een nieuw voorstel waarbij er verder gekeken wordt dan de traditionele boekenkast. Mariska: “we denken we graag mee over een nieuw voorstel. Tijdens de laatste raadsvergadering is er heel veel gezegd en ik hoop van harte dat de wethouder die punten meeneemt in een nieuw voorstel.”