Miljoenenplein in Berlicum

Het Mercuriusplein in Berlicum gaat er anders uit zien. En dat is zeker noodzakelijk nu de hele omgeving gaat veranderen. Het moet een belevingsplein worden met fontein, terrassen, bomen, de wekelijkse markt en parkeerplaatsen. Dat laatste was altijd de hoofdfunctie van het plein. Dicht bij de winkels parkeren zodat je makkelijk boodschappen kunt doen. Dat is het voordeel van winkelen in je eigen dorp.
De kosten van de omvorming van het plein zijn in totaal 3 miljoen euro.

Dat is veel geld, 3 miljoen euro
Mariska Sturkenboom: “Ja, dat is heel veel geld. En dan kan het wel een belevingsplein worden. Maar het belangrijkste voor de winkels die er om heen zitten, is toch het parkeren van auto’s. Dus het blijft zeker ook een parkeerplaats. Daarom vindt DorpsGoed, en met ons ook PvdA, Groen Links en De Gestelse Coalitie, dat in deze tijden voor een plein in Berlicum wel heel veel geld wordt uitgegeven.”

Volgens jullie kan dat met minder?
Mariska: “Jazeker, we hadden een voorstel gedaan bij de begroting om het investeringsbedrag met 10% te verlagen. Voor 2,7 miljoen kun je ook een mooi plein maken dachten wij. Maar dat vindt de wethouder en de coalitiepartijen niet. Die willen wel dat er goten komen met een berenmotief en dat er een fontein komt. DorpsGoed kan zich niet voorstellen dat het nergens wat minder kan. Zeker in deze tijd.”
Mariska vervolgt: “Vooral omdat er op heel veel investeringen, bij scholen, sportaccommodaties en andere projecten wel 10% op de initiële investering wordt gekort. De nieuwbouw van de sporthal in Berlicum is voorlopig (weer) van de baan. Daarnaast wordt er bezuinigd in het sociaal domein. Dat gaat over zorg en welzijn. We vinden dat je dan op z’n minst de verplichting hebt als gemeenteraad om iets te doen met zo’n project als een plein.”

Wat gaat er nu gebeuren?
Mariska: “De meerderheid in de gemeenteraad (PPA, CDA en VVD) heeft er voor gekozen de investering van 3 miljoen volledig door te laten gaan. We hopen dat er ergens nog een besef komt om het anders te doen. De wethouder heeft namelijk aangegeven dat het financieel mogelijk was het met minder geld te doen. DorpsGoed blijft in ieder geval andere keuzes maken op dit gebied dan het college en de meerderheid van de raad.”

Wil je meer weten? Kijk op www.DorpsGoed.nl of stuur een bericht naar fractievoorzitter@dorpsgoed.nl