Meepraten met de gemeente, waar gaat het mis?

Een hete decembermaand voor de bewoners van Theereheide en omstreken. Niet alleen is de visie voor de Huif, de Bolster en het oude SCI terrein besproken in de gemeenteraad. Ook ligt er een plan voor het aanwijzen van zoekgebieden voor windmolens. Dat zoekgebied zou in het Wilhelminapark liggen. Tussen Theereheide en de A2. Daar kan een combinatie met Boxtel gemaakt worden. Boxtel ziet het helemaal zitten, zeker als er veel leges geïnd kunnen worden voor de bouw van deze windmolens.

De buurt is overvallen door alle plannen, terwijl ze toch echt hebben meegedacht en meegepraat. Waar ging het dan mis?

Mariska Sturkenboom: “afgelopen weken hebben we heel veel reacties gehad van mensen die boos, verdrietig of verontwaardigd zijn over alle plannen in dat gebied. Overvallen ook. Blijkbaar is het niet zo simpel om inspraak goed te regelen. Het college moet hier echt iets mee doen, want zo organiseer je misschien wel meer weerstand dan als dat je niets doet.”

Boos over Heidelust?

“Ja”, zegt Mariska, “bij het voormalig SCI terrein gaat van alles gebeuren. Daar is een traject voor opgestart waarbij omwonenden mee mochten praten. Maar ook partijen als het waterschap zaten daar bij. Toen is er een voorkeursscenario opgesteld met een aantal alternatieve scenario’s. Iedereen is er van uit gegaan dat het voorkeursscenario bij de gemeenteraad voorgelegd zou worden. Maar zonder dit verder te laten weten heeft het college voor een ander scenario gekozen. Die mensen uit de buurt vragen zich nu af waar ze al die tijd en energie aan verspild hebben. Buiten dat ze het plan niet allemaal even goed vinden. Het vertrouwen in de overheid wordt er dan niet groter op.”

En de Huif?

Mariska: “daar hebben bewoners zelf een plan gemaakt. In het collectief De Buren van de Huif. Ze hebben getekend, overlegd, mensen betrokken en de gemeente er bij betrokken. Die waren eerst enthousiast, maar weten niet zo goed hoe nu verder met de buurt. Blijkbaar was van te voren niet zo duidelijk wat ze met elkaar aan gingen. En dat leidt van beide kanten tot frustratie. Daar moet verandering in komen. Er zijn vast voorbeelden in het land waar burgerparticipatie beter werkt, want zo werkt het niet. De slogan “Gestel geeft ruimte” wordt dan een beetje belachelijk” 

Wil je hier meer over weten? Wil je hier iets over kwijt? Mail naar Mariska Sturkenboom: fractievoorzitter@dorpsgoed.nl

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld