Leegstand in Den Dungen: gebouwen met toekomst !

Wat kun je doen met de Blauwe Scholk en de voormalige bibliotheekDe Blauwe Scholk aan het Grinsel; beide panden in Den Dungen die zijn vrijgekomen na de opening van de Litserborg ?  Voeg daaraan toe de panden van particuliere ondernemers, het Raadhuis en De Jonge Boer, en iedereen ziet dat leegstand in de kom van Den Dungen een serieus probleem is. En bij dit probleem spreken we niet alleen over kosten en behoud van het gebouw zelf maar ook over de bedreiging die leegstand vormt voor de leefbaarheid in het dorp.

Betekenis

Deze ontwikkeling, naar leegstand, werd enkele jaren terug al voorzien. Het verschijnsel is bij gemeentelijke gebouwen duidelijk en opvallender Bibliotheek Den Dungenomdat het van oudsher locaties zijn met een belangrijke publieke functie. Iedere inwoner heeft op enig moment in zijn leven wel een binding gehad met het gebouw;  was het voorheen als school, sportzaal, bibliotheek, het honk van jouw vereniging of als cultureel ontmoetingspunt. Daarnaast is de plek midden in het dorp natuurlijk beeldbepalend. Enkele panden hebben om die reden in het verleden de status van ‘ gemeentelijk monument’ gekregen. Daarmee is de erkenning en belang tot behoud vastgelegd.

Actie noodzakelijk                   

Zoals gezegd de situatie is al enkele jaren bekend en vandaar dat DorpsGoed vindt dat het hoogtijd wordt dat het gemeentebestuur met ideeën en voorstellen komt. Dit college van B&W is inmiddels een jaar actief maar het is doodstil rond het onderwerp. Eerder was aan de gemeenteraad een visie van het college op het onderwerp ‘vrijkomende gemeentelijke gebouwen’ toegezegd voor september 2014. Dit werd later uitgesteld en nu volgt voor het onderwerp blijkbaar afstel?  In een aantal Centrum Den Dungenpersoonlijke gesprekken met de wethouder werd er op aangedrongen om tot actie over te gaan maar dat heef tot nu toe niet geleid tot enig resultaat. Wij vinden dat het probleem niet genegeerd kan worden. Daarom zullen wij bij het college aandringen op een visie op korte termijn. Daarbij willen wij ook onze verantwoordelijkheid nemen. Ook wij zullen actief naar oplossingen zoeken en ideeën verzamelen. Want ook bij u leven ideeën over een nieuw gebruik of bestemming. Ons voornemen is om een bijeenkomst te houden waarin wij contact met u leggen; inwoners, ondernemers, ontwikkelaars, mensen met creatieve ideeën.

Wilt u op dit onderwerp reageren? Graag zelfs! Reageren kan hieronder  of neem contact op met Jos Maas, jos.ahm.maas@gmail.com of Martijn van Meurs, mvanmeurs@hetnet.nl .