Het coalitieakkoord besproken

12 mei is in de gemeenteraad het aangeboden coalitieakkoord besproken.

DorpsGoed is de komende vier jaar de grootste oppositie partij en zit niet in de coalitie. DorpsGoed heeft geen invloed gehad op de totstandkoming van het akkoord.

Het betoog dat Mariska Sturkenboom hield in de raadsvergadering is terug te lezen op onze website.

Maar hoe liep het debat verder?

Mariska: “Tja, van een echt debat kon je niet spreken. Elke partij hield een betoog. De coalitiepartijen (PPA, CDA en PvdA/GroenLinks) met veel opgewektheid en vertrouwen en de oppositiepartijen (DorpsGoed, De Gestelse Coalitie, VVD en D66) met veel vragen en minder vertrouwen.”

Mariska gaat verder: “Waar we ons bij DorpsGoed zorgen over maken is MGD (mijn gemeente dichtbij). Niet vanwege de mensen die er zitten, maar we vragen ons af of het college zich echt bewust is van de rol die zij daar in kunnen hebben. Alle plannen zijn afhankelijk van de ambtelijke capaciteit; zonder ambtenaren geen uitvoering. Bij alle plannen kwam een winstwaarschuwing, of ‘disclaimer’ zoals de formateur het noemt. Eigenlijk wordt er gezegd: als het niet lukt, is het niet de schuld van het college. Dan loop je toch wel een beetje weg voor je verantwoordelijkheid. En wij vinden dat je die verantwoordelijkheid juist moet nemen om je plannen uit te voeren.”

En hoe zit DorpsGoed er de komende vier jaar in?

Mariska: “We gaan goed kijken naar de uitvoering: worden die woningen gebouwd, komt die dialoog met de inwoners van Gestel echt op gang, wordt er vergroend, is er meer aandacht voor fietsers en voetgangers? Een kritische blik dus. En vooral als raad ingrijpen als dat kan en nodig is. Met moties, amendementen en voorstellen.

En dat doen we met drie raadsleden en twee steunfractieleden, dus een mooie club!”

Altijd op de hoogte zijn? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld