Gestelse bomen, wees er zuinig op!

Een dag in de buitenlucht aan de slag en ook nog iets goeds doen voor onze gemeente. Het viel mooi samen bij Natuurgroep Gestel.

Het initiatief om heel veel bomen in onze gemeente te planten, valt goed bij de vrijwilligers. En bij de inwoners van onze gemeente. Plan Boom is in werking gezet en gaat voor 10 miljoen bomen in Nederland zorgen.

DorpsGoed vindt bomen heel belangrijk. Dus initiatieven als van de natuurgroep vinden we geweldig. En zeker ook de mensen die hun grond beschikbaar stellen, die vinden we ook geweldig!

En de mensen die bomen zo belangrijk vinden dat ze bezwaar maken tegen het weghalen van bomen als dat niet nodig is, die vinden we ook geweldig!

Soms staat een boom op een plek waardoor het moeilijker is om te bouwen. Niet onnodig, maar wel moeilijker. Moet die boom dan maar weg? Je kunt de boom niet meer terugzetten als deze gekapt is. 

De Koningslinde voor het Grienselhof (de oude bibliotheek) dreigde gekapt te worden. Oplettende burgers maakten bezwaar en de vergunning is ingetrokken. Gelukkig maar, want het is een beeldbepalende boom en de boom is nog gezond.

Het zet DorpsGoed wel aan het denken. Als je als gemeente een vergunning voor het kappen van zo’n boom afgeeft, dan moet je daar toch een goede reden voor hebben? Dan moet er toch geen andere optie zijn dan de boom te kappen?

Maar blijkbaar is er nog een andere oplossing mogelijk, want de vergunning is na de bezwaren ingetrokken.

Hoe lichtzinnig worden die vergunningen eigenlijk afgegeven? DorpsGoed is benieuwd naar uw ervaringen met vergunningen rond bomenkap.

Want aan de ene kant bomen planten en aan de andere kant onnodig gezonde exemplaren weghalen is echt zonde van al die energie die gestopt wordt in een gezond leefklimaat.

Reageren? Uw ervaringen delen? Stuur uw bericht naar fractievoorzitter@dorpsgoed.nl 

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld