“Een aangenaam ruime en groene woonwijk?” Ammehoela!

“Een aangenaam ruime en groene woonwijk, een wijk voor starters en senioren met veel groen, kindvriendelijk”, dat is Beekveld in de folder. En wat wil je nog meer, lekker dicht bij Den Bosch, in een mooi dorp met goede voorzieningen. Dus 70% van de huizen was al verkocht toen in 2015 de eerste steen gelegd werd. Zes jaar later staat een groot gedeelte van de wijk. De bouwperiode van de wijk zou acht jaar zijn. Bijna klaar zou je denken, die toffe wijk.

Maar de bouw gaat niet zonder slag of stoot. In het verleden is er al verschillende keren aandacht gevraagd voor het verkeer in de wijk. Maar na zes jaar bouwen wordt er ook een ander geluid in de wijk gehoord. Diny Pennings van DorpsGoed heeft haar oor er eens te luisteren gelegd.

Wat zijn de problemen in de wijk? 

Diny Pennings: “De bewoners die er al enkele jaren wonen, zitten nog steeds in een bouwput. Dat wisten ze van te voren, maar de bouwput is wel heel groot. Daarbij komt dat de wijk helemaal niet zo groen is als van te voren aangekondigd. Er wordt dicht op elkaar gebouwd en veel openbare ruimte is versteend. Dat valt een heel aantal bewoners tegen.”

Dat hebben de bewoners vast al ergens gemeld.

“Dat klopt,” zegt Diny, “de bewoners hebben zich ook al verenigd. Ze zijn in gesprek gegaan met de projectontwikkelaar en bouwer, maar ook met de gemeente en het college. Iedere keer als er een opmerking over de buitenruimte wordt gemaakt, krijgen ze te horen dat ze moeten wachten tot het hele plan klaar is. Maar sommige gedeelten zijn al helemaal bebouwd. Het belang van de bouwer ligt duidelijk niet bij het afmaken van de buitenruimte, maar bij het uitbreiden van de woonwijk.”

Wordt er niet geluisterd?

“Het lijkt er niet op,” zegt Diny, “de bewoners hebben al verschillende plannen aangedragen voor meer speelruimte voor de ongeveer honderd kinderen die er zijn in de wijk. Ook zijn er suggesties gedaan voor het groen in de wijk. Maar tot nu toe zijn die plannen aan de kant geschoven. Zo is het woongenot in de wijk een stuk minder dan van te voren gedacht. We hebben vanuit DorpsGoed in ieder geval een heel aantal vragen gesteld aan het college waarom ze er niet mee aan de slag gaan. Daarnaast willen we dat de gemeente de projectontwikkelaar of de bouwer aanspreekt, zodat er meer rekening gehouden wordt met de mensen die er al wonen.”

Klik hier voor de vragen die DorpsGoed aan het college heeft gesteld https://www.dorpsgoed.nl/nieuws/schriftelijke-vragen-dorpsgoed-over-de-wijk-beekveld-in-berlicum/

Wil je meepraten over dit onderwerp? Stuur je reactie naar fractievoorzitter@dorpsgoed.nl

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld