Door de bomen de bieb niet meer zien…

Soms zien we door de bomen het bos niet meer staan, maar dat maakt onze gemeente zo mooi. Al dat groen dat er in en om de dorpen is.

Veel mensen willen dan ook graag in een van de groene dorpen wonen. Nu we het afgelopen jaar veel in en om het huis zijn gebleven hebben we met z’n allen wel weer ervaren hoe fijn een groene omgeving is. Maar die omgeving is niet vanzelf zo groen, we moeten wel een beetje passen op dat groen.

Waarom moeten we goed op ons groen passen?

Toine van Vught: “Niet bij iedereen staan bomen en groen bovenaan het lijstje van belangrijke zaken. Zo wordt er gebouwd achter en rond de oude bibliotheek in Den Dungen. Daar stonden aardig wat grote bomen. Die bomen gaven koelte aan de huizen in de Jonkheer van Rijckevorsselstraat, een behoorlijk versteend gebied. Om ruimte te maken wordt daar groen weggehaald. Mensen die daar wonen zijn bezorgd over wat er aan groen overblijft. Er is al een paar keer gevraagd wat de plannen nu precies zijn, maar daar krijgen we geen antwoord op. Dus nu hebben we officiële vragen aan het college gesteld.”

Klik hier voor de vragen die aan het college zijn gesteld

En ander groen?

“Nou,” geeft Toine aan, “aan de voorkant van dat pand staan koningslinden. Voor één van de bomen is een kapvergunning aangevraagd. Oplettende omwonenden hebben daar bezwaar tegen gemaakt. De vergunning is niet doorgegaan. Blijkbaar kan de bouw ook zonder kappen doorgaan. Dus dan vragen wij ons af hoe dat gaat: staat een boom niet in de weg voor bouwwerkzaamheden en wordt die toch gekapt? Dat is toch eeuwig zonde! Zeker als het zo’n oude, mooie boom is. Je hebt dat niet zomaar terug.”

Dus alles bomen laten staan?

Toine: “Nee, dat is niet hoe het werkt. Zieke bomen moeten op een gegeven moment weg. En sommige bomen worden niet zo oud, bijvoorbeeld populieren. Maar bomen die oud kunnen worden en zorgen voor groen in een versteende omgeving, die moet je niet zomaar weghalen. Want daar lijkt het nu op. Dit staat bijvoorbeeld ook in het bomenbeleidsplan dat de gemeenteraad heeft aangenomen. Maar blijkbaar is het nog lastig genoeg om je eigen beleid uit te voeren!”

Wil je hier iets over kwijt? Mail naar Toine van Vught: toine@dorpsgoed.nl

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld