Compensatie, maar voor wie eigenlijk?

Vanuit de rijksoverheid worden allerlei organisaties, branches en gemeenten ondersteund met geld. Geld dat moet zorgen dat onze samenleving en de werkgelegenheid overeind blijven nu we zo anders moeten leven dan we voorheen deden.

Dus er is ook geld voor de gemeente Gestel?

Mariska Sturkenboom: “De gemeente Sint-Michielsgestel heeft ook geld gekregen, 1,2 miljoen euro. Daarvan is al ruim vijf ton uitgegeven of ergens voor bestemd. Er is dus nog 697.000 euro. Het college gaat niet meer geld uitgeven dan er vanuit de rijksoverheid beschikbaar is gesteld.”

Is het wel nodig om meer uit te geven?

Mariska: “Er is nu nog niet helemaal duidelijk wat de schade op lange termijn is aan allerlei organisaties die stil hebben gelegen of die andere dingen hebben gedaan. Dus we weten niet of dat eventueel nodig is. Maar het college vindt het nodig daar alvast duidelijkheid over te geven. Als er geld over blijft, zal dat aan kosten in het kader van Corona worden besteed.”

Wie beslist er eigenlijk wie wat krijgt?

Mariska: “volgens een informatiebrief van het college zijn er allerlei criteria waar je aan moet voldoen. En via de website van de gemeente kun je dan een aanvraag indienen. De aanvraag komt dan bij het college terecht. Dus het college (burgemeester en wethouders) beslist of je wel of geen geld krijgt. En als de pot leeg is, krijg je niets meer.”

Waar is DorpsGoed bezorgd over?

Mariska: “Bij dit soort regelingen zie je vaak dat de organisaties die goed de weg weten wel een aanvraag doen en die ook toegewezen krijgen. Ze hebben er recht op en ze weten de weg. Maar de organisaties die dat minder goed weten en er ook recht op hebben, vissen misschien achter het net. Vooral omdat het college aangeeft niet actief te communiceren over deze regeling. We hopen dat ook de kleine organisaties hun weg weten te vinden!”

Meer weten over de compensatieregeling: Gemeente komt met nieuwe richtlijnen voor uitkeren coronacompensatie | Sint-Michielsgestel (sint-michielsgestel.nl)

Wil je hier iets over kwijt? Mail naar Mariska Sturkenboom: fractievoorzitter@dorpsgoed.nl

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld