De tijd van je leven, of nee toch niet.

Weet u het nog, de weekenden, de feesten, het sporten, naar school. Ergens tussen je 15e en je 25e. Voor velen de tijd van je leven!

Maar die tijd van je leven is voor veel jongeren heel anders op dit moment. Vanwege maatregelen die de overheid instelt om het coronavirus de bestrijden, mogen veel dingen niet meer. Zeker niet als je net 18 bent geworden.

Is dat echt zo erg?

Toine van Vught: “Niet alles is even erg. Maar je ziet wel dat jongeren die zich nu willen ontwikkelen en hun eigen ik zoeken, daar in beperkt worden. Ze kunnen niet met vrienden afspreken. Uitgaan kan niet. Sporten in een team kan nauwelijks. Dat zijn allemaal dingen die jongeren helpen om op te groeien. Maar ook gewoon naar school gaan. Er zijn scholen die alleen maar of bijna alleen maar digitaal les geven. Dat betekent dat ze de hele dag thuis zitten. En dan hoop je maar dat ze een goed thuis hebben. Buiten alle andere mensen waar we in deze tijden zorgen over hebben, maken we ons zeker zorgen over de jongeren.”

Wat moet er gebeuren?

“Nou”, zegt Toine, “wat DorpsGoed betreft zorgen we net zo voor onze jongeren als voor onze ouderen. Maar het is best lastig om jongeren uit een isolement te halen als dat er is. Daarom waren we blij met de motie die Groen Links indiende vorige week en waar de raad unaniem mee ingestemd heeft. Daarin wordt opgeroepen vanuit de gemeente meer te communiceren met jongeren en aan te bieden hen te helpen. Dat er laagdrempelig een mogelijkheid is waar je je zorgen kwijt kunt als jongere. De gemeente kan in de communicatie een voortrekkersrol spelen om die jongeren te bereiken.”

Wil je meer weten? Kijk op www.dorpsgoed.nl of neem contact op met Toine van Vught: toine@dorpsgoed.nl