Bouwput in Gestel, wanneer gaan we nu eens echt beginnen?

In Gestel is het bijna niet te doen om een goedkoop appartement of huis te kopen of huren. Jongeren vertrekken, ouderen blijven gedwongen in te grote huizen wonen. Maar volgens wethouder Lianne van der Aa gaan we in 10 jaar 1.000 woningen bouwen en komt het goed.

In 2019 zijn er al 50 woningen te weinig gebouwd ten opzichte van de planning. Die moeten weer ergens ingehaald worden. Terwijl we toch al moeite hebben om de planning te halen. Zeker nu we met z’n allen zo bezig zijn met Corona.

Die 1.000 woningen bestaan uit harde en zachte plannen.  Wat is dat nu weer?

Mariska Sturkenboom: “Harde plannen zitten in de planning, daar is alles voor geregeld. Zachte plannen zijn mogelijkheden. Daar moet ook altijd in de regio over overlegd worden. Dus het is nog helemaal niet zeker dat we die ook kunnen bouwen. Want bij alle plannen met meer dan 25 woningen, overleg je met de regio. Dus het kan best zijn dat er bij een andere gemeente ook gebouwd wordt en dat die zegt niet blij te zijn met de plannen van Gestel. Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat ik dat in de huidige woningnood niet zo snel zie gebeuren.”

Wat is dan jullie zorg?

Mariska: “Waar DorpsGoed vooral zorgen over heeft, is dat planningen mooi zijn, maar moeilijk gehaald worden. En iedere keer vallen dan de sociale koop en huurwoningen er uit.

Het is lastig om vertrouwen te houden in de ontwikkelingen. Zeker omdat het college eigenlijk niets anders wil dan dat we al 20 jaar doen. Woningen splitsen en tijdelijke woningbouw worden direct af geserveerd, dus er zijn niet zoveel alternatieven.”

Is er dan een oplossing?

Mariska: “Het college wil geen investeringen doen voor tijdelijke woningbouw. Maar als je die plek ooit al gaat gebruiken voor woningbouw, dan is het toch prima daar te investeren. Uiteindelijk gebruik je die nutsvoorzieningen en infrastructuur ook voor de woningbouw die je permanent wil plaatsen daar. En er zijn woningcorporaties en bedrijven die echt wel kans zien in onze mooie gemeente, want er willen genoeg mensen wonen in onze dorpen!”

Reageren kan via fractievoorzitter@dorpsgoed.nl