De Raadskamer blijft een financieel raadsel!

De langverwachte uitspraak van de Raad van State is gedaan. De uitspraak die uitsluitsel moet geven over parkeerplaatsen, verkeer en ‘exploitatie’. De eerste twee onderwerpen konden we goed volgen, maar dat laatste onderwerp?

Wat wordt er gezegd in de uitspraak?

Mariska Sturkenboom: “ De Raad van State geeft aan dat de tekeningen en afspraken rond verkeer, parkeerplaatsen en goothoogten (hoe hoog een dak mag worden), goed zijn beschreven en afgestemd.”

Dat is mooi, dus er kan gebouwd worden?

Mariska: “Nou, er wordt ook nog wat gezegd over de exploitatie. En dat is wel wat moeilijker om dan precies te weten hoe het zit en of er gebouwd kan worden. Daarom zijn we maar eens in het persbericht van de gemeente gedoken. Daarin staat het volgende: ‘In het exploitatieplan staat welke kosten de gemeente kan verhalen op de ontwikkelaars van bouwplannen’. Wethouder Ed Mathijssen: ‘We hebben de grond verkocht aan de hoogste bieder. De prijs was marktconform’. Maar de rechtbank vindt dat de gemeente te weinig rekening gehouden met het in 2010 vastgestelde exploitatieplan. Tot zover het persbericht.”

Wat betekent dat?

“Nou”, zegt Mariska, “dat betekent dat de rechter vragen heeft bij de financiële afhandeling rond de verkoop van de grond voor de Raadskamer. Is er wel genoeg rekening gehouden met omstandigheden en heeft de gemeente wel genoeg geld gekregen voor die grond. Dus dat is wel een ernstige zaak. De gemeente zit al niet florissant bij kas en als blijkt dat er te weinig betaald is, is er gemeenschapsgeld misgelopen.”

Wat gebeurt er dan nu?

Mariska: “Daar zijn we ook benieuwd naar. Want naast het geld voor de gemeente, zitten er ook nog mensen te wachten tot het huis dat ze gekocht hebben, wordt opgeleverd. Veel hebben hun oude huis al verkocht en huren nu iets. Die kosten blijven maar doorlopen. Sommigen moeten dat huurhuis uit. Die staan op straat. Tot nu toe legt de gemeente alle verantwoordelijkheid bij de projectontwikkelaar, maar de vraag is nu of dat terecht is!”

En wat doet DorpsGoed?

Mariska: “Dit is zo’n groot onderwerp, we hebben met een aantal partijen de handen ineen geslagen: DorpsGoed, De Gestelse Coalitie, PvdA, Groen-Links en D66 hebben zeer kritische vragen gesteld aan het college. Een aantal raadsleden is namelijk al sinds juni 2020 bezig antwoord te krijgen op vragen over de financiële toestand rond dit project. Het wordt tijd dat duidelijk wordt wat er nu allemaal met wie is afgesproken.”

Wil je weten welke vragen we gesteld hebben? Klik op de link https://www.dorpsgoed.nl/nieuws/schriftelijke-vragen-over-de-raadskamer/

Wil je hier iets over kwijt? Mail naar Mariska Sturkenboom: fractievoorzitter@dorpsgoed.nl

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld