Bouwen om te wonen, niet om te beleggen!

In Sint-Michielsgestel wordt er tegenwoordig ‘woonplicht’ opgelegd als er een nieuwbouwproject gebouwd wordt. Dit moet de woningmarkt toegankelijker maken en de grote prijsstijgingen uit de markt halen.

Wat is woonplicht?

Mariska Sturkenboom: “Woonplicht wil zeggen dat degene die de woning koopt, er ook zelf in moet gaan wonen. En die woonplicht geldt in onze gemeente voor twee jaar. Je kunt pas na twee jaar je woning verkopen, dus nadat je er in gewoond hebt.”

En hoe helpt het dan de prijzen op de woningmarkt niet teveel te laten stijgen?

Mariska: “Doordat je er zelf in moet gaan wonen, kan een belegger de woning niet kopen en dan verhuren. Beleggers hebben meer ruimte om een hogere prijs voor de woning te betalen. Ze gaan er daarna huur voor vangen. Vaak huren rond de 1.000,- of meer per woning. Dat drijft de verkoopprijs enorm op. Dan is een starterswoning al snel niet meer betaalbaar voor een starter. ”

Goede ontwikkeling dus?

Mariska: “Jazeker, veel beter dan een starterslening bijvoorbeeld. Door een starterslening vanuit de gemeente kunnen mensen meer geld lenen en worden de prijzen van huizen weer hoger omdat ze meer kunnen betalen voor de huizen. Dus wat DorpsGoed betreft is de woonplicht een prima regeling. Het mag misschien wel wat langer, die woonplicht. Er gaan stemmen op om het naar vijf jaar te brengen. Wat DorpsGoed betreft moet er dan wel naar de ontbindende voorwaarden worden gekeken. Want als je vijf jaar moet blijven zitten in een kleine starterswoning terwijl je ondertussen trouwt en kinderen krijgt, is ook niet prettig. Je wilt dan niet dat je huis een financiële strop wordt zodat je niet kunt verhuizen.”

Wil je hierover meepraten? Mail naar fractievoorzitter@DorpsGoed.nl

Altijd op de hoogte zijn? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld