Beekvlietboerderij, waar zijn we nu helemaal mee bezig?

De Beekvlietboerderij ligt op een mooie plek in Gestel. Als eigendom van de gemeente heeft Bint het gebruikt om activiteiten te organiseren. Maar het moet verkocht worden. Dat heeft de gemeenteraad lange tijd geleden besloten. De gemeente gaat zoveel mogelijk van dit soort panden verkopen zodat er geen onderhoud meer gepleegd hoeft te worden. Dat scheelt in de gemeentelijke begroting.

Wat gaat er gebeuren met de Beekvlietboerderij?

Toine van Vught: “Tja, dat is even de vraag. We hebben ongeveer een jaar geleden een hele discussie gehad of de Beekvlietboerderij niet gebruikt kon worden door het Wijkplein in Gestel. Dat moet weg bij de Touwladder vanwege woningbouw. Een paar jaar geleden zijn daar een aantal succesvolle initiatieven gekomen die echt passen bij die buurt. Maar die zijn nu verspreid over het hele dorp. Zo is de kledingbank naar het oude SCI gebouw gegaan.”

Waarom kon dat niet in de Beekvlietboerderij?

Toine: “Wethouder van der Aa heeft toen aangegeven dat het gebouw verkocht moest worden voor de hoogst mogelijke opbrengst en dat er anders huur betaald moet worden. Dat kon de kledingbank niet opbrengen, dus ging dat niet door. Ook de andere initiatieven konden dat niet betalen.”

Wat staat er dan nu te gebeuren?

Toine: “Er is belangstelling van de Heemkunde vereniging voor het gebouw. Dat is mooi, maar gaan die dan de hoogste opbrengst betalen? Of kunnen zij wel goedkoop aan dit gebouw komen? Dat vragen wij ons echt af.

Daarnaast is het zo dat de kledingbank ook bij het SCI gebouw huur moet betalen aan de gemeente. Dat kunnen ze niet opbrengen, dus moeten ze extra open om kleding te verkopen. Dat is weer concurrentie met kledingzaken in de gemeente, die het toch al moeilijk hebben. We snappen helemaal niets van wat het college nu allemaal aangericht heeft met deze beslissingen. Dus vragen zijn wel op zijn plaats!”

Wil je reageren? Stuur een mail naar Toine@dorpsgoed.nl

Altijd op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld