Als werken niet gewoon is

Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend te werken na je opleiding. Soms heb je zoveel meegemaakt of problemen, dat je wel wat extra hulp kunt gebruiken bij het toetreden tot de arbeidsmarkt. Of is een aangepaste omgeving het beste voor jou om in te werken. En dan is er in onze gemeente gelukkig de WSD.

De gemeente is deels eigenaar van de WSD en de WSD zorgt er voor dat mensen met afstand tot de arbeidsmarkt begeleid worden naar werk of dagbesteding. En dat lukt goed! Namens de gemeenteraad van Sint-Michielsgestel is Diny Pennings afgevaardigde in het Algemeen Bestuur (AB).

Wat houdt dat in, afgevaardigde in het Algemeen Bestuur?

Diny Pennings: “De WSD is het sociaal werkbedrijf voor negen gemeenten in onze regio. De raadsleden die in het AB zitten vertegenwoordigen de gemeenteraden. De gemeenteraad is verantwoordelijk voor de kaders die in onze gemeente gesteld worden voor het begeleiden van mensen naar werk. De WSD is daar een onderdeel van. Als AB-lid houden we contact. En zo zie ik ook wat een mooie organisatie de WSD is.”

Wat is er zo goed aan de WSD?

Diny: “Ze kijken echt naar de mogelijkheden van mensen en bemiddelen dan tussen werkgever en werknemer hoe het werk het beste gedaan kan worden. Daarnaast hebben ze ook begeleiders op de werkvloer als dat nodig is. En soms komen mensen in een beschermde omgeving terecht, dat heette voorheen een sociale werkplaats. Maar de mens staat centraal in het geheel. En zo proberen ze mensen aan het werk te krijgen die anders weinig kans hebben om te werken. En we weten allemaal hoe belangrijk het is werk te hebben, je eigen geld te verdienen, een dagritme en dagbesteding te hebben.”

En zijn er nog ontwikkelingen bij de WSD?

Diny knikt: “Zeker, ze zijn heel innovatief en succesvol voor een werkbedrijf. Er zijn veel contacten met werkgevers. En ze kijken vooral naar de gemeente en wat daar nodig is. Zo komen ze binnenkort met een plan voor de gemeente Sint-Michielsgestel. Er komt een verdere uitwerking van ontwikkelingsgerichte dagbesteding voor met name jongeren. Daarnaast hebben ze een service voor het bijhouden van de administratie met betrekking tot de loonkostensubsidie voor bedrijven. Want dat kost werkgevers nu veel tijd. Dus zowel naar de gemeenten als naar werkgevers zijn ze ook nog eens een goede ondersteuning.

Daarnaast willen ze een expertisecentrum opzetten. Bij de gemeente de kaartenbak van werkzoekenden en vacatures bij elkaar brengen om mensen uitzicht te bieden op een baan die meerwaarde geeft voor de persoonlijke ontwikkeling. En die persoonlijke ontwikkeling kan van alles zijn; de taal leren, hoe ga je om met collega’s enzovoort.”

Een mooie organisatie die zorgt dat mensen echt op een plek terecht komen waar ze mee verder kunnen in het leven. Daar kan onze regio trots op zijn!

Wil je reageren? Stuur een mail naar diny@dorpsgoed.nl.

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld