Afval: over zakjes en een lege portemonnee

Afval, waar laat je het. Dat is eigenlijk altijd al een probleem geweest. Gelukkig wordt er steeds meer afval gerecycled en geupcycled.

Daar wordt de afvalinzameling niet altijd goedkoper van, dat hebben we ondertussen ook gemerkt. Afgelopen week ging het in de gemeenteraad weer over afval. En wat DorpsGoed betreft gaat het op inhoud eindelijk de goede kant op. Wel was er nog een geldkwestie…

Hoezo?

Diny Pennings: “We hebben eindelijk een plan voorgelegd gekregen waar alles in zit: meer inzetten op communicatie, en dan vooral hoe je afval scheidt en wat in welke bak moet. Dan komt er de mogelijkheid om gevarieerd in te zamelen en te zorgen dat er bijvoorbeeld in de zomer en in de winter verschillend wordt opgehaald. Daarbij hebben we voor het GFT afval de suggestie gedaan biozakjes in te zetten zodat in de zomer het GFT-afval niet gaat stinken. Verder komt er de mogelijkheid om je container in te ruilen voor een kleinere container.”

Maar hoe zit het met die lege portemonnee?

Diny: “Het CDA heeft een motie ingediend om een proef met vaker GFT-afval inzamelen een jaar naar voren te halen. Op zich helemaal niet gek, maar er zijn extra kosten aan verbonden. En er is geen geld om die extra kosten te betalen. Want de hele pot is leeg. Dat is ook een van de redenen waarom de kosten de laatste jaren zo gestegen zijn voor het afval.

Uiteindelijk heeft de wethouder gezegd dat hij het gaat regelen, maar dat betekent wel dat we geld gaan uitgeven dat er niet is. En dat in een tijd dat we al krap bij kas zitten.”

En nu?

Diny: “We hopen dat het geld een jaar later terugverdiend wordt. We moeten er in ieder geval met z’n allen voor zorgen dat we zo min mogelijk afval maken, afval goed scheiden (papier, glas, GFT, plastic, etc.) en dan op de goede dag aan de weg zetten. Dan halen we die 30kg per persoon per jaar. En daar zijn we met z’n allen het allermeeste mee geholpen.”

Wil je meer weten of meepraten? Mail naar fractievoorzitter@dorpsgoed.nl

Altijd op de hoogte zijn? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld