DorpsGoed: Woningsplitsing, wat heb ik daar nu aan!?
In onze gemeente is behoefte aan woningen, dat zal u inmiddels bekend zijn. Doordat mensen van verschillende leeftijden en in verschillende levensfasen in onze dorpen wonen, blijven de dorpen leefbaar. Onze ouderen zijn vaak vrijwilliger bij verenigingen en zijn overdag aanwezig in het dorp. Jonge ouders en kinderen hebben scholen en kinderopvang nodig en zorgen ervoor dat verenigingen leden houden. Kortom, we hebben elkaar nodig om voorzieningen in de dorpen op peil te houden.
Wat heeft woningsplitsing er mee te maken?
Mariska Sturkenboom: “We zien dat er behoefte is aan woningen voor jonge mensen. Daarnaast zien we ook dat een aantal ouderen graag kleiner wil wonen. Het valt niet mee om dat voor elkaar te krijgen. En soms willen ouderen ook gewoon op de plek blijven waar ze altijd gewoond hebben. En vergis je niet, binnenkort is 33% van de inwoners van onze gemeente ouder dan 65! Dus we hebben veel ouderen in Sint-Michielsgestel. En woningsplitsing kan er juist voor zorgen dat ouderen een deel van hun woning kunnen verkopen. Zo blijft voor hen het pand makkelijker bewoonbaar en heeft iemand anders een woning om in te wonen.”
Dan krijg je dus veel meer woningen?
Mariska: “Dat klopt. Zo krijgen we meer woningen zonder dat er heel veel stenen in de dorpen bijgebouwd moeten worden. Woningsplitsing is overigens niet nieuw, dat kan al in onze gemeente, maar daar worden heel veel voorwaarden aan gesteld. En in het buitengebied gelden weer andere regels dan in de bebouwde kom. Dus we willen nu dat er opnieuw gekeken wordt naar de regels. We hebben dat in de raadsvergadering besproken en het college heeft toegezegd dit in de nieuwe woonvisie op te nemen. Daar zijn we blij mee.”
En wat gebeurt er dan?
Mariska: “Als het makkelijker is om woningen te splitsen, krijgen we een groter woningarsenaal. Ouderen kunnen in hun huis blijven wonen, jongeren hebben meer kans op een woning in onze gemeente en dit alles zonder dat er meer stenen in het dorp komen. We realiseren ons wel dat niet ieder huis hiervoor geschikt is. Maar ook dit helpt om in Sint-Michielsgestel de gemeenschappen levendig te houden!”Wil je meepraten? Stuur een bericht naar fractievoorzitter@DorpsGoed.nl.
Altijd op de hoogte zijn? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!