DorpsGoed: Toine en René voor passende woningen

Wonen is een onderwerp dat steeds terugkomt tijdens en vooral na de verkiezingen. DorpsGoed houdt zich al jaren bezig met dit onderwerp en Toine van Vught en René Rijken houden zich ook al jaren bezig met dit onderwerp. We vragen hoe zij naar woningen en wonen kijken in Sint-Michielsgestel.

René, sociale woningbouw, daar weet jij nogal wat van.

Rene Rijken: “Dat klopt, ik heb jaren bij en voor wooncorporaties gewerkt. Dus ik weet wat er speelt. Binnen onze gemeente zijn een aantal wooncorporaties actief. Maar dat lijkt toch wat beperkt. We zien dat ze in Sint-Michielsgestel bijna geen gelegenheid krijgen om andere woningen dan eengezinswoningen te bouwen of te beheren. Daarnaast zien we in andere gemeente dat corporaties ook vaak een rol krijgen in de omgeving waar ze huizen beheren. Dat zie ik hier ook niet zo terug. Ik zou willen dat onze gemeente veel meer gebruik maakt van de expertise van die wooncorporaties.”

Toine, jij pleit al lang voor alternatieve woningbouw.

“Ja”, zegt Toine van Vught, “Er worden nog steeds veel eengezinswoningen gebouwd in onze gemeente. En daar zitten heel veel mensen niet op te wachten. Jongeren en ouderen hebben vaak niet zo’n groot huis nodig. Dus zoiets als Tiny Houses is dan een prima alternatief. En daar hoef je geen vijftig jaar te wonen. Het kan goed zijn dat je na een paar jaar wel een groter huis wil, dan kun je doorstromen. En voor ouderen zijn andere dingen belangrijk, zoals een combinatie van zorg en wonen. Daarom vinden we woningsplitsen of iets als kangoeroewoningen een goed idee.”

René vult aan: “En met dit soort woningen zie je dat wooncorporaties ook iets kunnen. Die hebben vaak ervaring in meerdere wijken, dorpen en steden en kunnen hier echt het verschil maken. Van die kennis en ervaring moeten we gebruik maken!”

Vind jij ook iets van woningen en woningbouw? Stuur een e-mail naar fractievoorzitter@dorpsgoed.nl.

Altijd op de hoogte zijn? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld