Zorg van DorpsGoed: de bibliotheken verdwijnen uit onze dorpen!

Als het aan dit college ligt, verdwijnt de bibliotheek in haar huidige vorm uit onze gemeente. Tijdens de afgelopen raadsvergadering heeft dit college, gesteund door de coalitiepartijen (PPA, Gestelse Coalitie en D66), gekozen voor een bezuiniging op Bibliotheek De Meierij van ruim tweehonderdduizend euro.  De directeur van de bibliotheek had eerder tijdens een inspreekavond al aangegeven dat door deze bezuiniging de twee vaste bibliotheken in Sint-Michielsgestel en Berlicum gaan verdwijnen. Dit was echter onvoldoende reden voor de coalitiepartijen om van de betreffende bezuiniging af te zien, dan wel het voorstel aan te passen.

DorpsGoed vindt dit een zeer onverstandige keuze van het college en de coalitiepartijen. De openbare bibliotheek is allereerst een zeer waardevolle informatievoorziening in de dorpen van onze gemeente. De bibliotheken vormen daarnaast in Berlicum en Den Dungen het spreekwoordelijke hart van onze

Rik Sieben raadslid DorpsGoed

Rik Sieben raadslid DorpsGoed

gemeenschapshuizen. De bibliotheken zijn al lang niet meer enkel een plek om boeken te lenen, zij zijn ook een plek om samen te komen. Een plek waar jong en oud binnenloopt en bijvoorbeeld verder kennis maakt met digitale media.

Gat in Durpsherd

Daarnaast zal door het verdwijnen van de bibliotheek in Berlicum een gat worden geslagen van 400m2 in Den Durpsherd. Bovendien zal het verdwijnen van de bibliotheek uit Den Durpsherd een financiële aderlating zijn voor de exploitatie van Den Durpsherd. Gezien deze bezuiniging wordt nu ook de kans klein dat de bibliotheek in Sint-Michielsgestel, net als in Den Dungen en Berlicum, deel zal gaan uitmaken van De Huif. DorpsGoed vindt dit een gemiste kans.

Maar het is nog niet te laat! DorpsGoed laat het er niet bij zitten en gaat alles op alles zetten om de bibliotheken met haar vaste vestigingen, te bewaren voor onze gemeente.

Daarom roept DorpsGoed u op om te laten horen wat u vindt van deze bezuiniging.  U kunt uw reactie mailen naar rsieben@home.nl, u kunt bellen naar 06-40260195 of hieronder een reactie zetten.

6 antwoorden
 1. Ceciel van der Lugt
  Ceciel van der Lugt zegt:

  Het is nog niet te laat!!
  Onze bibliotheek staat er nog en haar functie kan niet gemist worden in Sint-Michielsgestel

  Beantwoorden
  • Mariska Sturkenboom
   Mariska Sturkenboom zegt:

   Beste Ceciel,
   Bedankt voor je reactie.
   We werken er bij DorpsGoed hard aan een goede oplossing te vinden. zodat er niet zoveel bezuinigd wordt op de bibliotheek dat er geen boeken meer geleend kunnen worden in Berlicum en St. Michielsgestel. Wat DorpsGoed betreft beschrijven we eerst wat we als gemeenschap willen met de bieb en bekijken dan hoeveel geld het kost.

   Beantwoorden
 2. Emmy Op ' t hoog - Spierings
  Emmy Op ' t hoog - Spierings zegt:

  Heel goed die petitielijst in de bibliotheek. De bibliotheek mag niet weg. Mijn boekverslindende zoon van 10 vindt t verschrikkelijk als de bieb weggaat (Waar moet ik mijn boeken halen?), net als ik en mijn dochter. Mijn kinderen kunnen zelf naar de bibliotheek fietsen. Naast goed voor de taalkennis, dus ook verkeerpraktijk. In Berlicum is de bibliotheek een levend middelpunt. Het zou een gat in Den Durpsherd zijn, maar ook voor Berlicum en Middelrode. We zijn toch geen kleine dorpen? DE BIBLIOTHEEK MOET BLIJVEN!

  Beantwoorden
  • Mariska Sturkenboom
   Mariska Sturkenboom zegt:

   Hallo Emmy,
   Dank je wel voor je reactie. Wat veel handtekeningen zijn er in 2 weken opgehaald. Ongeveer 1500! 13% van alle huishoudens in onze gemeente heeft dus een handtekening gezet! Daarom vinden we dat er echt een oplossing moet komen. Eerst beschrijven wat we willen en dan kijken hoeveel het kost. We zijn wel zo realistisch dat we zien dat het met minder geld moet, maar niet dusdanig dat er niets meer over blijft van de bieb.

   Beantwoorden
 3. Caroline van Geenen
  Caroline van Geenen zegt:

  Ik wil ervoor pleiten om de bibliotheek in den Durpsherd in Berlicum te behouden. Ik vind het erg belangrijk dat kinderen zelf naar een bieb kunnen gaan om boeken te lenen. Dit kan niet als ze naar Den Bosch moeten hiervoor. Zeker in het digitale tijdperk, waarin kinderen al zo snel achter de computer gaan zitten, is het juist belangrijk om lezen te stimuleren en zo de fantasie en belevingswereld van kinderen te ontwikkelen. Als de bieb uit het dorpsbeeld verdwijnt, vrees ik dat kinderen helemaal niet meer gaan lezen.

  Beantwoorden
  • Mariska Sturkenboom
   Mariska Sturkenboom zegt:

   Beste Carolien,
   Dank je wel voor je reactie. We zijn het helemaal met je eens. Wij willen ook dat lezen iets is dat bereikbaar blijft. Voor jong, maar zeker ook voor oud. Er zijn genoeg ouderen die even de krant lezen in de bibliotheek omdat een abonnement voor henzelf te duur is. We doen er alles aan om dit soort mogelijkheden in stand te houden.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *