De gemeenteraad in de kleuterklas

Twee weken geleden heeft ons raadslid Miriam Cooijmans een praatje gehouden voor vijf kleuterklassen van Basisschool ‘De Fonkel’ in Den Dungen. Tijdens dit bezoek vertelde zij op een laagdrempelige manier over wat een gemeente is en wat een gemeenteraad doet.

Dit was naar aanleiding van een oproep van de school om personen uit de eigen omgeving in de klas te halen. Er zijn verschillende thema’s waar verschillende disciplines voor worden gezocht. Ditmaal behandelt de school het thema “inrichten van je eigen leefomgeving”.  Een mooi moment om ook aandacht te vragen voor onze gemeente en te laten zien dat iedereen gemeenteraadslid kan worden. 

Het was een leuke ervaring om voor de jongste leerlingen van de school te spreken. Dat vraagt nogal wat aanpassing aan de leefwereld van de kinderen. Begrijpelijk maken door klein te beginnen: van je eigen huis, naar je straat, dorp en uiteindelijk gemeente. De burgemeester en de kinderburgemeester. En uiteindelijk de gemeenteraad en zaken die voorbijkomen bij de gemeenteraad. Bijvoorbeeld afval, schoolgebouwen (zeer actueel voor ‘De Fonkel’) en speeltuintjes (zeer belangrijk voor kleuters). 

Het was leuk om te zien hoe betrokken de kleuters waren. Sommigen wisten al heel veel dingen over hun eigen leefomgeving. Na afloop werden er ook leuke vragen gesteld, met als beste vraag: “Woon jij in het gemeentehuis?”. 

Altijd op de hoogte zijn? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld