Bouwproject Duifhuisstraat, inspraak is niet gelukt.

Starterswoningen bij het project Duifhuisstraat in Gestel, daar ging het over afgelopen maanden in de gemeenteraad van Sint-Michielsgestel. Daarnaast komen er appartementen in café Shooters. De gemeenteraad moest beslissen of het bestemmingsplan in de wijk Stokhoek hiervoor aangepast ging worden. In oktober hebben we de beslissing uitgesteld, maar in januari 2022 is er akkoord gekomen voor de wijziging.

Waarom is in oktober de beslissing uitgesteld?

Mariska Sturkenboom: “Er waren zorgen over de participatie van omwonenden in dit project. Het was niet duidelijk wat de projectontwikkelaar daar toen aan gedaan had. En we vonden dat de gemeente hier verantwoordelijkheid had moeten pakken om de dialoog  met de omwonenden aan te gaan. Goede redenen om wethouder Mathijssen nog een keer op pad te sturen om dit te doen. We hoopten zo dat een aantal omwonenden positiever tegenover de bouwplannen staan. Naast dat je omwonenden serieus neemt, heb je minder kans op bezwaren en dan kun je sneller beginnen met bouwen.”

Wat is er nu anders dan in oktober?

“Niet zoveel jammer genoeg”, zegt Mariska. “Enkele buurtbewoners hebben nog niet het idee dat er goed geluisterd is naar hun bezwaren, dus we wachten af hoe ze verder op de beslissing dat het plan doorgaat, reageren. Het is jammer dat het zo loopt, maar we vinden dat de bouw van dit plan, door moet gaan. Op inhoud ziet het plan er goed uit. En ik wil benadrukken dat veel mensen blij zijn met de plannen. Op een plek waar al bebouwing is, worden extra appartementen en huizen neergezet. Dat zorgt voor meer mensen en drukte in de buurt.  Maar als we willen dat onze kinderen ook in onze dorpen kunnen wonen, dan zijn dit soort projecten noodzakelijk. Daarom hebben we volmondig ja gezegd tegen dit project en hopen we dat de bouw snel kan beginnen.”

DorpsGoed was kritisch op de participatie van de buurt.

Mariska: “Ja, dat zijn we. Voor ons is al langer duidelijk dat het betrekken van bewoners het allerbelangrijkste is in dit soort ontwikkelingen. Niet alleen voor draagvlak in de buurt, maar ook omdat mensen goede ideeën hebben en we daar gebruik van kunnen maken. Het voeren van deze omgevingsdialoog wordt door de gemeente bij de projectontwikkelaar neergelegd. Maar wij vinden dat de gemeente hier een verantwoordelijkheid heeft, de gemeente gaat over het algemeen belang. De projectontwikkelaar heeft een ander belang. Dat hoeft niet tegenstrijdig te zijn, maar je mag de gemeente op het algemeen belang aanspreken. En het organiseren van goede inspraak lukt de gemeente niet goed genoeg. Daar blijven we als DorpsGoed op hameren.”

Altijd op de hoogte zijn? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

* verplicht veld