Zandwegen in buitengebied Gestel blijven open, toch?

Onverhard pad in GemondeVerandering van verkeersfunctie

DorpsGoed heeft onlangs aandacht gevraagd voor de toegankelijkheid van zandwegen en zandpaden in het buitengebied van Gestel. Voor een aantal van deze paden, met name in het gebied rond het dorp Gemonde, wordt binnenkort de verkeersfunctie aangepast. De wegen worden onttrokken aan het openbaar verkeer. Dat betekent dat de wegen gewoon blijven bestaan maar dat daarmee wel het risico voor aansprakelijkheid van de gemeente wegvalt.  Het gaat hier om gedeelten van de Veestraat, Beekseweg, Beek, Overkamp, Kaalhoefsteeg, Groenstraat en de Hogert, alle in Gemonde; een deel van het Volmeer en de Mgr. Hermuslaan in Gestel, en een voetpad in Hooghei in Berlicum.

Onderhoud en eigendom

DorpsGoed heeft gevraagd hoe in de toekomst de eigendomssituatie en het onderhoud van deze wegen is geregeld. Onze zorg is vooral dat bij onttrekking aan het verkeer, het onderhoud aan groen en bomen gaat verslappen. Het is dan minder duidelijk dat dit een pad is en kan het voor komen dat alleengebruik door particulieren ontstaat met als gevolg afsluiting. Het gebruik door wandelaars en fietsers wordt dan onmogelijk.

Recreatie

DorpsGoed is sterk voorstander van behoud van het recreatief gebruik van deze wegen. Voor inwoners moet het mogelijk blijven lekker te wandelen en fietsen in hun eigen woonomgeving. Daarnaast moet het groene karakter wat onze gemeente zo kenmerkt, ook voor bezoekers blijvend aantrekkelijk zijn.